Validering av användardata inför Digitala Nationella Prov - Kunnskapsbase / Administrer Skolon / Synkar och dataflöden - Skolon Support

Validering av användardata inför Digitala Nationella Prov

Forfatterliste

För att Skolon ska kunna synka över lärare, elever, klasser och grupper till Skolverkets Provplattform måste dessa ha en fullständig attributprofil. Det är Skolverket som har bestämt vilka attribut som måste finnas för att provplattformen ska fungera.

Valideringsfunktionerna i Skolon är till för att underlätta det förberedande arbetet som varje skola måste genomföra inför  genomförandet av Digitala Nationella Prov.

Översikt

I översiktsvyn får du en summering av de attributen som Skolverket kräver för att provplattformen ska fungera. Notera att attributprofilen inte är helt färdigställd av Skolverket, och den kan komma att förändras över tid.

Till vänster om attributet finns en ikon som indikerar på om era användare som finns i plattformen har en fullständig attributprofil.

• Grön bock - Indikerar på att samtliga användare har detta attribut uppdaterat i Skolon
  • Rött kryss - Indikerar på att en eller flera användare saknar detta attribut

Till höger om attributet finns förklarande texter:

• Saknas - betyder att attributet ännu inte är konfigurerad från någon synkkälla.
  • Synktyp - kan vara t ex "Edlevo", "EduCloud" eller "IMS". Synktypen indikerar vilken synkkälla som attributet synkas in till Skolon från.
  • Om fältet är tomt betyder det att attributet finns i Skolon men har laddats upp via en fil eller manuellt i gränssnittet.

Om du klickar på ett attribut får du mer information om hur många användare som saknar eller har felaktiga värden i attributet, samt när det senaste synkjobbet som uppdaterar attributet kördes. Du har även möjlighet att göra ett snabbval och gå vidare till funktionen för validering genom att trycka knappen "Visa användare".

Validering

Valideringsfunktionen är till för att du som administratör på ett snabbt och enkelt sätt ska kunna identifiera om det finns användare som saknar en fullständig attributprofil i Skolon utifrån de krav som Skolverket har ställt.

Notera att detta gränssnitt är behörighetsstyrt. En organisationsadministratör kan validera för alla skolor i hela organisationen, medans en synkansvarig endast kan validera för de skolorna denne har behörighet till.

Du kan filtrera på flera olika sätt:

• Samtliga eller specifika skolor
  • Alla användare eller per roll (Elev och Lärare)
  • Specificera de attribut du avser att kolla på (ett eller flera)

När du har gjort ditt urval klickar du på Validera

Här kan du se vilken skola/skolor som är komplett respektive vart det saknas data.

Mer detaljerad info finns att se om du klickar in på en specifik skola.

I detta exempel ser vi nu att 248 elever har komplett data (utifrån de attribut jag bockade för vid valideringen). Vi ser även att 3 elever saknar data, i listan längst ned ser vi samtliga användare och kan då klicka in på en specifik användare för att se vad för data som saknas