Konfigurering av EPPN-generator - Kunnskapsbase / Administrer Skolon / Synkar och dataflöden - Skolon Support

Konfigurering av EPPN-generator

Forfatterliste

Skolons EPPN-generator kan konfigureras på två olika sätt beroende på hur organisationen väljer att generera EPPN:

1. fullständigt av Skolon

2. en delmängd av EPPN-attributet synkas in från huvudmannens källsystem.

Oavsett vald konfigurering genererar Skolon endast EPPN för de användare som inte har något EPPN i Skolon sedan innan. Första gången ni använder kommer genereringen troligtvis ta lite längre tid än vanligt eftersom Skolon behöver generera EPPN för samtliga användare.

Notera att Skolons EPPN-generator inte genererar EPPN automatiskt för nya användare som tillkommer efter den senaste körningen., utan måste startas manuellt om det tillkommit nya användare.

1. Fullständigt av Skolon

När Skolon konfigureras för att generera EPPN fullständigt utgår generatorn utifrån ett UUID i Skolon (objectGUID enl. Skolverkets benämning). Skolons UUID skapas upp automatiskt i samband med att användarkontot upprättas, oavsett om det har skapats via en synk, via filimport eller manuellt direkt i gränssnittet.

För att låta Skolon generera EPPN fullständigt så väljer du alternativet "UUID" under "Attribut". Du får sedan fylla i domänen som ska användas efter UUID:et för elever respektive lärare.

2. En delmängd synkas från huvudmannens källsystem

Skolons EPPN-generator kan använda sig av ett attribut som synkas in från huvudmannens källsystem för att sedan komplettera med en domän för elever och lärare. I konfigureringen av EPPN-generatorn väljs vilken attribut i Skolon som ska användas som prefix innan domänen. De fält som man kan välja på är:

• Användarnamn
  • E-post
  • IDP identifierare

En tekniker på Skolon styr vilka attribut som ska användas från huvudmannens synk för respektive attribut ovan. Om attributen Användarnamn eller E-post innehåller en domän kommer denna filtreras bort och ersättas av det som är konfigurerat. Observera att detta inte gäller attributet "IDP identifierare".

Nedan följer ett par exempel på konfigurering och utfall

Byta domän på e-post från Skolon

E-post i Skolon:förnamn.efternamn@domän.se
Vilken domän EPPN ska sluta på:edu.domän.se
Utfall EPPN i Skolon:förnamn.efternamn@edu.domän.se

EPPN som bygger på GUID från synkkälla

IDP-identifierare i Skolondb9df761-f47f-47fd-acd1-e9c1ef3f491a
Vilken domän EPPN ska sluta på:edu.domän.se
Utfall EPPN i Skolon:db9df761-f47f-47fd-acd1-e9c1ef3f491a@edu.domän.se