Hopp over til hovedinnhold

Generering och hantering av federationsanvändarnamn (EPPN) - Kunnskapsbase / Administrer Skolon / Synkar och dataflöden - Skolon Support

Generering och hantering av federationsanvändarnamn (EPPN)

Forfatterliste

I Skolonplattformen lagras ett eduPersonPrincipalName (EPPN) per användare. EPPN ska vara unikt per användare och vara persistent över tid, dvs inte förändras. Attributet används vid autentisering till Skolverkets provplattform, och är obligatoriskt för att lärare och elever ska kunna logga in och genomföra Digitala Nationella Prov. EPPN finns med i standarden SS12000 som Skolverket rekommenderar, och i vissa fall används namnet "federationsanvändarnamn" istället för EPPN.

EPPN måste vara unikt per användare

Attributet är federationsanvändarnamn/EPPN är obligatoriskt och måste vara unikt per användare. Gamla EPPN tillhörande personer som har slutat kan inte återanvändas för identifiering av nya personer under innevarande läsår. EPPN ska vara en sträng som innehåller endast ett "@" följt av en domän. Domänen ska innehålla minst en punkt. EPPN får inte vara längre än 64 tecken.

Formattering av EPPN

Strängen som förekommer innan domänen kan se ut på olika sätt, det kan till exempel vara ett objectGUID eller ett AD-användarnamn. Huvudmannen måste äga domänen som används i EPPN:et. Det är viktigt att federationsanvändarnamn är skiftlägesokänsliga (case insensitive).

Exempel: Afkw7p9X@huvudman.se och afkw7p9x@huvudman.se betraktas som samma användare.

Exempel på hur federationsanvändarnamn kan utformas i den egna organisationen:

Du kan läsa mer om Skolverkets riktlinjer kring federationsanvändarnamn på deras hemsida.

EPPN i Skolonplattformen

Det finns två olika sätt att hantera EPPN i Skolon:

1. Huvudman genererar EPPN som sedan synkas till Skolon

Om din huvudman redan har EPPN skapat i elevregister eller annat källsystem konfigurerar vi er synk för att provisionera in EPPN till Skolonplattformen. Observera att det är upp till respektive huvudman att säkerställa och garantera unikitet hos EPPN när det synkas till Skolon från källsystemet.

Om du har frågor eller funderingar kring er synk in till Skolon, ta kontakt med er Customer Lead eller ställ en fråga till vår support.

2. Skolon genererar EPPN

Skolonplattformen har en inbyggd EPPN-generator som genererar ett EPPN per användare. Detta görs med hjälp av funktionen "EPPN generator" som finns under menyvalet "Nationella Prov" i Synkar och dataflöden. 

För mer information om hur du använder EPPN-generatorn läs artikeln Konfigurering av EPPN-generator.



Til hjelp Ikke til hjelp